Pengurusan

Ketua Pegawai Eksekutif

Puan Shahariah dipinjamkan dari Bank Negara Malaysia (BNM) menjadi Ketua Pegawai Eksekutif OFS berkuatkuasa mulai 16 November 2017. Beliau memulakan kerjayanya di BNM pada tahun 1989 dan telah berkhidmat di pelbagai jabatan termasuk Penyeliaan Perbankan, Peraturan Perbankan, Jabatan Sistem dan Peraturan Pembayaran dan Jabatan Perkhidmatan Wang Perniagaan . Beliau merupakan Pengarah di Jabatan Pematuhan Pengguna dan Pasaran BNM sebelum menyertai OFS. Beliau memiliki ijazah Sarjana Muda dalam Pentadbiran Perniagaan (Perakaunan) dari University of Southern California, Los Angeles, Amerika Syarikat.

Ombudsman (Perbankan termasuk Perbankan Islam dan Sistem Pembayaran)

Cik Marina Baharuddin dilantik sebagai Pegawai Ombudsman pada Oktober 2016. Beliau adalah Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perniagaan dalam bidang Kewangan dari Edith Cowan University, Perth, West Australia dan Sarjana Muda Undang-Undang (LLB. Hons) dari University of Hertfordshire, United Kingdom . Beliau adalah Pengantara yang terakreditasi dan ahli Afiliasi Institut Perkhidmatan Kewangan Australasia (FINSIA). Beliau menyertai Biro Pengantaraan Perbankan (BMB) sebagai Penolong Pengantara pada tahun 1998. Beliau pernah berkhidmat di institusi kewangan sebelum menyertai BMB dan menyandar jawatan Pengantara di FMB pada tahun 2010. Beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang perbankan dan perkhidmatan kewangan dan penyelesaian pertikaian.

Ombudsman (Insurans dan Takaful)

Encik Kumar dilantik sebagai Ombudsman pada Oktober 2016. Beliau berkelulusan Ijazah LLB (Hons) dari University of East Anglia, Norwich, UK pada tahun 1987. Beliau berjaya mendapatkan Sijil Amalan Undang-undang (CLP) pada tahun 1989 dan beliau berhidmat untuk Bar Malaysia pada tahun 1990.

Encik Kumar berkhidmat dalam Kehakiman dan Perundangan Malaysia selama 18 tahun di mana beliau menyandar jawatan sebagai Majistret, Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Kebankrapan), Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Perdagangan) dan Timbalan Pendaftar Tertinggi Mahkamah (Mahkamah Persekutuan). Beliau juga merupakan pemeriksa dan penyusun untuk peperiksaan CLP yang dikendalikan oleh Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang, Malaysia (1997-2007). Beliau pernah mengarang buku, 'Undang-undang Halsbury di Malaysia mengenai Undang-undang Kebankrapan' serta sebuah artikel mengenai undang-undang Insurans yang diterbitkan oleh Undang-undang Jurnal Malaya. Sebelum pelantikannya sebagai Ombudsman, beliau merupakan Pengantara dengan FMB sejak Julai 2009.

Contact Us

Business Hours

  • Monday - Friday08:30 - 17:30
  • Saturday & SundayClosed
  • Public HolidayClosed