Pengurusan

Ketua Pegawai Eksekutif

Cik Marina Baharuddin dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif OFS oleh Lembaga Pengarah berkuat kuasa mulai 2 Januari 2020. Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Perniagaan dengan major dalam Kewangan dari Edith Cowan University, Perth, Australia Barat dan Ijazah Sarjana Undang-undang (LLB Hons) dari Universiti Hertfordshire, United Kingdom. Beliau adalah Pengantara yang terakreditasi dan ahli Financial Services Institute of Australasia (FINSIA). Beliau menyertai Banking Mediation Bureau (BMB) sebagai Penolong Pengantara pada tahun 1998. Beliau pernah berkhidmat di institusi kewangan sebelum menyertai BMB. Beliau menganggap jawatan Pengantara di FMB pada tahun 2010 dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang perbankan dan perkhidmatan kewangan dan penyelesaian pertikaian.

Ombudsman (Insurans dan Takaful)

Encik Kumar dilantik sebagai Ombudsman pada Oktober 2016. Beliau berkelulusan Ijazah LLB (Hons) dari University of East Anglia, Norwich, UK pada tahun 1987. Beliau berjaya mendapatkan Sijil Amalan Undang-undang (CLP) pada tahun 1989 dan beliau berhidmat untuk Bar Malaysia pada tahun 1990.

Encik Kumar berkhidmat dalam Kehakiman dan Perundangan Malaysia selama 18 tahun di mana beliau menyandar jawatan sebagai Majistret, Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Kebankrapan), Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Perdagangan) dan Timbalan Pendaftar Tertinggi Mahkamah (Mahkamah Persekutuan). Beliau juga merupakan pemeriksa dan penyusun untuk peperiksaan CLP yang dikendalikan oleh Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang, Malaysia (1997-2007). Beliau pernah mengarang buku, 'Undang-undang Halsbury di Malaysia mengenai Undang-undang Kebankrapan' serta sebuah artikel mengenai undang-undang Insurans yang diterbitkan oleh Undang-undang Jurnal Malaya. Sebelum pelantikannya sebagai Ombudsman, beliau merupakan Pengantara dengan FMB sejak Julai 2009.

Ombudsman (Perbankan termasuk Perbankan Islam dan Sistem Pembayaran)

Intan Khadiza telah berkhidmat dengan OFS dan skim sebelumnya sejak 2010. Pada masa ini, beliau telah memegang peranan aktif dalam pengurusan kes sebagai Penolong Pengantara / Pengurus Kes dan seterusnya sebagai Pengurus Kes Kanan.

Kerjaya profesionalnya dikembangkan dari tahun-tahun awalnya dalam perundangan swasta di Kuala Lumpur sebagai peguam yang mengkhususkan diri dalam hal perdagangan dan anti-tiruan. Ini diikuti oleh pekerjaannya dalam pelbagai peranan dalam industri perkhidmatan kewangan, termasuk industri insurans hayat dan am. Intan mempunyai pengalaman penting menyiasat semua jenis kehidupan kompleks dan pertikaian perubatan yang berbeza.

Intan memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan telah dipanggil ke Malaysian Bar pada tahun 1999. Beliau juga merupakan graduan dari Institut Insurans Malaysia dengan Diploma Insurans. Beliau telah dilantik sebagai Ombudsman pada Januari 2020.

Contact Us

Business Hours

  • Monday - Friday08:30 - 17:30
  • Saturday & SundayClosed
  • Public HolidayClosed